strategi bisnes tahun 2022

Jangan Guna Strategi Sama Untuk 2022, Tahun Baru, Strategi Bisnes Pun Baru!

Rasanya untuk tahun 2021 ni antara tahun yang paling susah untuk business owner nak maintain  dan sustain kan bisnes untuk terus berjalan dan tak bankrupt. Walaupun banyak dah bisnes yang korang sendiri nampak tak mampu nak survive, tapi banyak jugak orang yang mampu bukak bisnes baru untuk 2021. Strategi untuk tahun 2021 mungkin berbeza daripada tahun 2022.

Setiap tahun untuk naikkan bisnes jangan sesekali untuk gunakan strategi yang saman anti bisnes korang terlalu di dalam comfort zone. Sekarang ni pun ekonomi negara kita pun tak tentu. Masalah Covid-19 ni pun satu hal dah macam never ending, sebab tu lah setiap hari korang kena cari jalan untuk bangunkan bisnes pada tahun 2022.

Walaupun korang punya bisnes online, itu sebenarnya tak jugak menentukan yang bisnes korang akan maintain selama-lamanya. It is not what you think. Kalau ada online business, korang kena sentiasa fikir strategi untuk grow. Korang mungkin boleh tambah banyak lagi location, invest untuk dapat customer dan bagi branding lagi mantap.

Tetapi semua tu masih lagi tak mencukupi, untuk strategi tahun 2022 korang kena level up the game.

1. Banyakkan supplier produk

Musim sekarang ni bisnes punya turun naik, sampaikan stok produk pun terganggu. Jangan sampai stok terganggu tu buatkan customer jadi benda tu sesuatu yang menyusahkan diorang. Ye lah sebab diorang nak beli, tapi stok pulak tak ada dan nak kena pre-order kan leceh macam tu. Customer pun lari nanti.

Sebaik-baiknya jangan depends dekat satu supplier sahaja, kalau boleh cari banyak backup kilang yang boleh supply kan produk dengan kualiti yang sama. Pastikan kualiti produk tu tak berbeza ya, supaya customer  boleh sense the originality.

2. Educate customer

Paling penting ye untuk korang educate customer tentang produk sebab sebenarnya tak semua orang tahu produk tu tentang apa, bahan-bahan dia untuk apa dan cara untuk guna produk tersebut.

Untuk setiap ingredients dalam produk tu pun korang boleh la explain terutamanya untuk skincare sebab tak semua orang ngam dengan ingredients tu, takut kulit dia allergic. Nanti risau dia salahkan produk tu pulak.

Sebenarnya banyak benefit yang korang boleh dapat bila rajin educate customer ni antaranya diorang boleh jadi repetitive customer sebab diorang rasa mudah dan senang nak beli daripada korang. Boleh jugak build good relationship dengan customer, mana tahu boleh jadi business partner.

3. Explore & Study Strategi SEO

Rasanya sebenarnya tak ramai yang familiar dengan SEO ni sebab usually setiap company mesti akan hire orang untuk SEO. Sebab apa SEO ni penting? Penting sebab nil ah salah satu strategi untuk buat bisnes korang rank paling tinggi dalam search engine tu.

Small business, pun dah tiba masanya untuk korang explore dan study lebih lagi tentang SEO. Lagi-lagi kalau korang nak buat akaun social media korang cepat naik dan berjaya. Kena tahu dulu tentang SEO. Its like, apa strategi yang korang perlu buat dan platform tu nak untuk buat akaun korang cepat naik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *