simbol tingkatkan identiti brand

Tingkatkan ‘Identiti Brand’ Anda Dengan 3 Simbol Ini!

Sebelum kita semua mula menulis, orang dulu diorang menggunakan simbol lah untuk communicate antara satu sama lain. Simbol ni boleh dikatakan salah satu bentuk komunikasi bertulis yang terawal. Orang zaman purba dulu kan diorang akan lukis simbol dekat gua, kalau korang baca sejarah bermacam-macam simbol yang diorang guna untuk communicate. Jadi, simbol ni memang digalakkan untuk digunakan dalam bisnes lagi-lagi untuk tingkatkan identiti brand.

Sebenarnya daripada simbol tu je ada banyak makna tersendiri jadi banyak maklumat atau identiti yang boleh korang deliver pada audience. Kalau korang tengok dalam mana-mana poster, design product ke mesti akan guna simbol jugak, sekurang-kurangnya satu simbol akan digunakan.

Biasanya simbol-simbol yang digunakan dalam design atau logo brand anda adalah untuk bagi orang ramai lebih faham tentang apa yang akan disampaikan tu. So far, simbol memang berkesan lah untuk sampaikan sesuatu. Identiti brand korang pun juga main peranan, jadi tujuan simbol ni la yang akan buat audience lebih ingat pada brand tu sendiri.

Antara simbol yang berkesan untuk tingkatkan identiti brand:

1. Bendera (Flag)

Biasanya logo bendera ni memang kerap digunakan dalam mana-mana design. Bendera ni boleh memberi banyak maksud atau boleh dijadikan untuk sampaikan apa-apa informasi. Tetapi biasanya bendera ni konteks dia akan jadi lain-lain bergantung pada warna bendera tu sendiri.

  • Bendera putih : Penyerahan atau keamanan
  • Bendera merah : Amaran,perhatian, atau berhati-hati (Untuk bagitahu hari terakhir sale, hari penutupan kedai, bagi announcement etc)
  • Bendera biru : Kebebasan
  • Bendera pelangi : LGBT

Sekiranya korang nak guna simbol bendera dalam mana-mana poster atau iklan untuk brand, pastikan korang tahu warna yang melambangkan bendera tersebut supaya nanti tak ada lah ia menjejaskan identiti brand tu. Kena lebih berhati-hati sikit lah supaya content dengan warna bendera tu tak kontra.

2. Anak panah (Arrow) boleh tingkatkan identiti brand

Anak panah ni bukan sahaja selalu guna dalam online poster kalau offline poster jugak selalu orang guna. Biasanya anak panah ni adalah untuk deliver information untuk bagitahu arah, speed atau kemajuan.

Contohnya macam road to 2030, biasanya kan orang akan guna logo anak panah tu untuk lambangkan kita akan pergi ke suatu tempat yang lebih maju. Anak panah punya simbol ni tak akan limited untuk sesetengah bisnes sahaja, tapi semua jenis bisnes pun boleh guna simbol ni dalam logo brand atau pun design pada poster.

3. Bulat (Circle)

Simbol bulatan ni antara yang paling terkenal di mana-mana sahaja mesti orang selalu guna simbol ni. Jadi kalau design korang untuk konsep keutuhan, penyempurnaan, infiniti, kitaran dan jugak boleh wakilkan identiti brand tu sendiri.

Kalau korang perasan brand besar pun ada guna simbol bulatan dalam diorang puny logo dan antaranya adalah Google Chrome. Simbol bulatan ni mudah je dan tak complicated sebab tu lah dia mudahkan audience untuk kenal brand tu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *